Jeg er uddannet kok med bronzemedalje i 1975. Været på det Danske Landshold for kokkelever. Arbejdæ

Jeg er uddannet kok i 1975 med bronzemedalje. Medlem af det Danske Landshold for kokkeelever. Arbejdet som kok på bla. Årslev Kro, Hotel Atlantic og Gammel Åbyhøj. Som køkkenchef på Hotel Atlantic Århus, La Cocotte, Scanticon Århus, MF Broen Århus, Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og Varna Palæet i Århus. Gennemført Statens Erhvervspædagoiske Læreruddannelse og undervist på Århus Tekniske Skole, Levnedsmiddelafdelingen. 2 gange i TV Køkkenet med Arne Fusager og Michel Michaud. Seneste 13 år arbejdet som køkkenchef hos Kromann Reumert, Danmarks største advokatkonter. Er medforfatter til "Køkken" udgivet på Erhvervsskolernes forlag. Nuværende job, glad efterlønner.

mandag den 22. august 2011

Torvehallerne København

Den 2 september åbner Torvehallerne på Israels Plads endeligt. Man har talt om hallerne så længe, at de næsten har opnået mytestatus. Politisk halløj og diverse entreprenører der er gået fallit undervejs har forsinket projektet. Det er hallerne i Paris og Rom der er forbilleder for torvehallerne, så det lover rigtig godt. Nu må vi håbe Københavnerne støtter op og handler der. Der er nok ingen tvil om, at det bliver i den lidt dyrere ende, men omvendt friske kvalitetsvarer koster altså lidt ekstra. Af kendte stadepladser kan nævnes Aalbæk Specialiteter, A xoco chocokolade, Cofoco Supermarche' og Il Fornaio Bottega.
På www.torvehallernekbh.dk kan du se hvilke stader der kommer.  Ud over de faste stader, er der også afsat plads til forskellige leverandører på dags basis, det kan være landmanden der kommer med frisk opgravede kartofler eller frisk stukne asparges. Jordbær og rabarber når de er helt friske, drøm selv videre..... Det er det man kender som farmers market andre steder, bla. i Århus hver onsdag og lørdag og i New York, uden sammenligning i øvrigt, men ikke i København før nu.....
Det dejlige ved disse markeder er, at man bliver meget inspireret af råvare udbuddet og at grønsagerne sælges når de er allerbedst. En tur på torvet i f.eks. Nice, lidt gris, svampe, friske løg, tomater, måske lidt basilikum og vupti aftensmaden er klar. Dejligt velsmagende, simpelt tilberedt af helt friske råvarer.... og ikke de plastic indpakkede hollandske grønsager vi normalt bliver spist af med her i landet.
Herunder lidt eksempler på nogle, af de markeder vi har besøgt, i lande hvor markeder altid har eksisteret.


Slagter i Georgetown Penang, den går nok ikke i København!
Hajfinner i Kuala Lumpur, det bliver nok heller ikke den store sællert her.
Dagfriske kyllinger i Hanoi Vietnam, måske lige friske nok efter vores smag.
Et lille udvalg af chili på markedet i Mapusa, goa Indien, mindre kan vel gøre det.
Frisk ingefær Bangkok
Frugtbod i Sihanoukville Cambodja.
Vælg selv en kylling, Sihanoukville Cambodja, mon de har egenkontrol?
Mercat St. Joseph La Bouqueteria Barcelona, det må være drømmen, fantastisk marked. Spanierne er virkelig stolte af deres fantastiske fødevarer og betaler gerne hvad det koster.

Friske svampe Barcelona. 
Lokale oste Lamballe i Bretagne. Franskmændene har et nærmest religiøst forhold til deres mad, især lokale specialiteter.
Poulet Rotis, Lamballe Bretagne, hvor godt ser det lige ud? og duften...... Det er sikkert også forbudt i danmark. 
Friske pomelo solgt med et stort smil i Hoian Vietnam, det er da mere charmerende end Netto...

Det var et lille udvalg af "torvehaller" udefra, så vildt behøver det vel ikke at blive. Kan vi bare få et godt fungerende torvemarked med et varieret udbud af kvalitetsråvarer, så vil det være fint for mig.

1 kommentar:

  1. Hej Flemming - hvad synes du så om hallerne efter det jeres besøg?

    SvarSlet